Bubble Ghost
Konsol: Gameboy | Genre: Pussel | Spelare: 1 | Utvecklare: Pony Canyon Inc. | Utgivare: FCI | 1990-11-01


Bubble Ghost har ett av de mest udda spelkoncepten jag någonsin hört talas om, och ja, då har jag faktiskt beskådat och spelat udda titlar som Little Red Hood och Bible Buffet till NES. Bubble Ghost tar sitt knäppa spelkoncept och gör det roligt och originellt istället för bara dumt och enformigt.

 

bubbleg2

 

BUBBELBLÅSARACTION
I Bubble Ghost spelar du som ett spöke som ska styra en såpbubbla igenom ett slott och hålla såpbubblan borta ifrån faror genom att blåsa den framför dig. Det första Bubble Ghost-spelet släpptes 1987 till diverse hemdatorer och utkom tre år senare till Gameboy. De olika versionerna är väldigt lika, dock har hemdatorversionen en annorlunda grafisk stil som förmedlar en mer kuslig och spöklik känsla. Däremot har Gameboyversionen enligt min mening bättre musik och mer passande sockersöt grafik. Att vara ett otäckt spöke och blåsa såpbubblor går för mig inte riktigt ihop.

 

Spelet är utvecklat av de franska företaget Pony Canyon och blev därmed det första franska spelet att släppas till Gameboy. Musiken är gjord av kompositören Hitoshi Sakimoto och det var hans andra spelsoundtrack, han har senare gått vidare till att producera musik till titlar som Final Fantasy Tactics och Tekken 6. Musiken låter faktiskt riktigt bra och är ett av de få Gameboy-soundtrack jag skulle kunna tänka mig att lyssna på när jag inte spelar. Tyvärr saknar musiken variation och samma slinga består genom hela spelet, vilket gör den lite uttjatad efter ett tag.

 

bubbleg4

 

VON SCHTINKERS SLOTT
Spelet har en svag handling som inte tillför något och inte ens förklaras i spelet. Handlingen berättar iallafall att den galne uppfinnaren Heinrich Von Schtinker har dött och hans spöke (Bubble Ghost) är fast bestämt att hemsöka slottet tills han lyckats få med sig en såpbubbla ut. Han behöver hjälp och det är här du kommer in i rollen. Du börjar kontrollera honom och måste få ut såpbubblan ur slottet. Spelmekaniken bygger på en 6 x 6 rum stor kub, totalt innehållande 36 rum. 35 av rummen är banor där du ska leda såpbubblan igenom. Första banan är onödigt enkel och låter dig testa spelets styrning, men banorna trappas snabbt upp i svårighetsgrad och bjuder på en lite större utmaning mot slutet. Alla slottets 35 rum hänger ihop vilket gör att du när som helst kan vända om och gå tillbaka ut i ingången där du kom in och göra banorna baklänges, varför man nu skulle vilja det? Detta ledde i alla fall till att jag gjorde om hälften av banorna baklänges när jag skulle vara lite klyftig på en av de svårare banorna. Jag märkte inte att jag gjorde om banorna för än jag var tillbaka på bana 1!

 

bubbleg1

 

RULLSKRIDSKOR, KANINER OCH FÖRVIRRANDE FÖREMÅL
Grafiken talar ett klart språk och förklarar bra vad du kan röra med såpbubblan och vad du inte kan röra. Animationen av spöket och bubblan är bra, men vissa hinder och miljöers känns bristfälliga. Spelet bygger till största del på att du måste vara skicklig med kontrollen men ett och annat pusselelement slängs också in, som att du måste blåsa ut ett ljus, blåsa i röststyrda switchar för att stänga av fläktar eller skrämma ormar genom att blåsa i trumpeter. Det känns rätt så tråkigt att det inte finns fler och mer komplexa pussel. I rummen finns det också en del udda saker utplacerade. Sådant som rullskridskor, kaniner i trollkarshattar och teddybjörnar finns att beskåda, men det mesta går inte att interagera med och är bara förvirrande och missledande.

 

bubbleg3

 

ETT UDDA SPEL SOM ÄR EN GÖMD PÄRLA
Spelet är ganska kort och tar en knapp timme att spela igenom. Svårighetsgraden är inte heller särskilt hög så om du är en riktigt skicklig spelare borde du kunna klara av det på de fem liv startar med. Klarar du det inte finns det tre continues du kan dra nytta av, därefter är spelet över och man får börja om från början. Bubble Ghost är ett väldigt mysigt och annorlunda spel som är perfekt att spela igenom en sen kväll. Spelet kostar inte många kronor på Tradera eller Ebay vilket gör det till ett prisvärt köp. Jag skulle kunna sträcka mig så långt att kalla den udda upplevelsen Bubble Ghost för en av konsolens gömda pärlor.

 

7
/ 10
Bra
Ett spöke, en såpbubbla, en kombination av lekfullhet och pusslande. Blås dig igenom denna gömda pärla!
+ Udda men intressant spelkoncept
+ Bra och förklarande estetik
- Lite i kortaste och lättaste laget

Författare: Sebastian Juhlin
Publicerat den 14 april, 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


sju − = 1

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>