Captain Toad: Treasure Tracker
Konsol: Wii U | Genre: Pussel | Spelare: 1 | Utvecklare: Nintendo | Utgivare: Nintendo | 2015-01-02


Den som tidigare bekantat sig med Toad-kaptenen i Super Mario Galaxy eller Super Mario 3D World vet vad som får kaptenens hjärta att bulta. Äventyr och skatter. När så Toadette blir bortrövad så finns det genast ett svepskäl att återigen ge sig ut på äventyr och samla dyrbarheter på vägen.

 

MINISPEL SOM STORSPEL
Captain Toad är ett lågbudgetspel med lite lägre riktpris än de större titlarna vanligtvis brukar ha. Med det sagt så förstår man genast att den upplevelse man har att vänta sig inte kommer att underhålla och erbjuda något nytt under en särskilt lång tid framöver. Nyheterna uteblir delvis även på grund av att spelet helt är lånat ifrån ett av Nintendos tidigare storspel till Wii U.

 

Konceptet baseras på de minispel som man fick följa kaptenen igenom i Super Mario 3D World. Många spelare tog kaptenen till sitt hjärta och såg dessa minispel som några av spelets höjdpunkter vilket gör att det känns naturligt att Nintendo väljer att släppa ett eget spel helt baserat på denna pusselmekanik. Det var helt enkelt dags att se efter om Toad kan stå på sina egna ben och slippa finna sig i den sedvanligt stödjande rollen.

 

toad1

 

KAMERALEK I SVAMPRIKET
I spelet kan du genom att vrida och vända på kameran se nivån från ett antal olika vinklar och perspektiv. Det gäller att leka runt med kameran och manövrera Toad säkert genom nivåerna för att samla på sig mynt, diamanter och slutligen ta sig fram till den stjärna som fungerar som nivåns slutpunkt. Det finns även hemliga mål som avslöjas först när du spelat igenom en nivå en gång och för att göra det svårare för dig så är nivåerna fyllda med allt ifrån patrullerande Shyguys till solande Goombas i badringar.

 

Det finns även en del olika moment som inkluderar användandet av Wii U Gamepad på ett interaktivt vis. På vissa nivåer används plattans gyrokontroll och du får använder plattan som sikte för att skjuta rovor. I vissa nivåer behöver du blåsa i mikrofonen eller klicka på objekt på touch-skärmen för att pussla om föremål för att ta dig vidare.

 

toad2

 

Spelets karaktärsgalleri känns igen från tidigare spel i Mario-serien med ett fåtal nya introduktioner som mest utgörs av spelets bossar. I slutet på varje kapitel så får Toad tampas med en halvtamt skräckinjagande boss som håller i nyckeln för att låsa upp nästa kapitel i boken.

 

AMIIBOSTÖD OCH BONUS FÖR 3D WORLD-SPELARE
I samband med att den nya Super Mario-linjen av amiibo-figurer släpps vid releasen av Mario Party 10 så uppdateras även spelet med ytterligare funktioner. Genom att sätta din Toad-amiibo mot Wii U Gamepad så dyker det upp en pixel-Toad att leta reda på i varje nivå så det finns anledning för den som inte kan få nog av spelet att ta sig igenom alla banor på nytt. Funktionen sparar inga data på din amiibo vilket innebär att du fortfarande kan använda den och spara data ifrån andra spel som har stöd för karaktären.

 

Spelet berättas genom sagoböcker där man får följa kaptenen i hans strapatser för att befria Toadette. Varje bok är inte särskilt lång men när man läst färdigt den första boken så får man spela igenom en ny bok som Toadette. Den som även har en sparfil från Super Mario 3D World har även möjlighet att spela igenom en bonusbok fylld med extramaterial.

 

toad3

 

OKEJ-STÄMPELN
Det märks tydligt att Nintendo satsat på att ge ett spel till den yngre publiken både på den barnvänliga estetiken, pusslens simplicitet och en belönande spelmekanik som inte kräver ett perfekt utförande för att spelaren ska erbjudas tillgång till nästa nivå. På detta sätt inkluderar Nintendo de flesta av sina kärnspelare i den tilltänkta målgruppen men har knappast något att erbjuda de som önskar sig något nyskapande och svårare inom pusselgenren.

 

Misstolka inte detta som oförtjänt kritik. Spelet är oerhört charmigt och visar hur man med små medel kan skapa ett spel med en mysig atmosfär men det är inte tillräckligt varierat för att fängsla någon längre tid men det förtjänar verkligen Nintendos kvalitetsstämpel.

 

6
/ 10
Väl Godkänt
Ett mysigt och charmigt pusseläventyr i klassisk Nintendo-anda.
+ Kameran fungerar bra men hade varit optimal med en bättre zoom.
+ Goombas och Shyguys utgör äntligen riktiga hot.
- För låg variation på minispelen gör spelet stundtals tröttsamt och repetitivt.
– Att spela om nivåerna känns aldrig lockande även om de bara tar någon minut att genomföra.

Författare: Johan "Cleefuzz" Andersson
Publicerat den 16 mars, 2015

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


× 6 = tolv

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>