Fantasy Life
Konsol: Nintendo 3DS | Genre: RPG | Spelare: 1 | Utvecklare: Brownie Brown | Utgivare: Level 5 | 2014-09-26

Välj ett liv. Det är ett svårt val. I Fantasy Life innebär det att välja ett yrke, ett sätt att existera och ett val mellan hur man ska tackla tillvaron och på sikt kommande val man ställs inför. Det genomsyrar allt.

 

Du behöver dock inte välja med så noga omsorg. Ett liv är lätt att ändra och på ett känslans infall så kan du byta din arbetsbänk och din virknål mot ett svärd och en sköld gå ut på fälten och bekämpa skurkar som en paladinkrigare. Och just i den vetskapen så känner man hur fri man är och att val som görs inte nödvändigtvis behöver bestå för gott.

 

fantasylife1
Vad har hänt med den vanligtvis så fridfulla Napdragon?

 

ESTETIK ALA LEVEL5
Fantasy Life är ett vackert RPG ifrån Level 5 som vi känner igen som skaparna bakom bl.a. Professor Layton, Inazuma Eleven, Ni No Kuni och kommande Yokai Watch. Med en Studio Ghibli-liknande estetik så trollbinds man av hur vackra deras alster är och Fantasy Life är inte på något sätt ett undantag från detta. Det som utvecklarna lyckas med är att få spelaren att stanna kvar, att fängslas och trollbindas. Trots att spelets story inte är särskilt lång så uppmuntras man att utforska omgivningarna och göra sidouppdrag tills trakterna är alltför familjära och nästa del i huvudhandlingen lagom låser upp ett nytt område. Och så fortsätter det.

 

Jobben, eller livssystemet är uppdelat på tolv yrken som man kan dela in i tre kategorier.

  • Krigaryrken: Paladin, Legosoldat, Jägare och Magiker
    o Dessa specialiserar sig på strid. Som paladin kan du slåss med enhandssvärd och sköld, som legosoldat använder du tvåhandssvärd, som jägare använder du pilbåge och som magiker kastar du magi.
  • Samlaryrken: Fiskare, Skogshuggare och Gruvarbetare
    o Dessa yrken specialiserar sig på att samla råvaror och material. Yrkestitlarna förklarar sig självt i hur de fungerar och råvarorna kan man sedan använda för att tillverka produkter i nästa kategori.
  • Hantverksyrken: Kock, Snickare, Smed, Alkemist och Skräddare
    o Inom dessa yrkeskategorier omvandlar du råvaror till nya produkter genom att bearbeta dem vid olika typer av arbetsbänkar. Vapen, rustningar, mat, brygder m.m. kan sedan med fördel användas inom alla andra yrkesgrupper.

 

fantasylife2
Gör goda gärningar och få något gott tillbaka. Din egen häst hjälper dig att ta dig fram över vidderna snabbare än till fots.

 

KARRIÄRSSTEGE
När du besegrar monster, tillverkar något eller samlar in råvaror får du erfarenhetspoäng som sedan gör att din karaktär går upp i nivå. När din nivå ökar nivå får du även färdighetspoäng att distribuera inom olika kategorier såsom styrka, uthållighet, fokus m.m. för att kunna skräddarsy din karaktär för ditt yrke eller den spelstil du planerar för din karaktär. Du får även en bonus inom de statuskategorier som är gynnsamma för din klass i samband med att din yrkesranking ökar. När ett visst antal yrkesuppdrag är utförda får du nämligen möjlighet att öka från nybörjare till lärling och sedan ta dig vidare upp till erfaren, expert, mästare, hjälte och ännu högre! När du bemästrat ett liv får du även en hyllning ifrån de andra i gillet och en egen fest på värdshuset där det spelas olika sånger i din ära. Vilken sång som spelas beror på vilket liv du bemästrat.

 

Det vackraste med Fantasy Life är världens utformning och hur karaktärerna känns levande och samtidigt så komiska i sina personligheter. Till och med vissa av spelets monster ges en personlighet såsom den sovande Napdragon. I synnerhet de karaktärer som tillhör något av de gillen där man kan träna och utföra yrkesuppdrag visar mer än gärna upp sin egen prägel och utvecklas i takt med att du stiger i graderna inom ditt yrke. Du kan även ha upp till två följeslagare med dig vid din sida vilket främst är värdefullt i strid då du kan ompositionera dig, hela dig eller ladda upp en specialattack medan motståndarna har fullt upp med dina kumpaner. Spelet går att klara sig igenom utan att träna några stridsfärdigheter alls vilket är ovanligt för den här sortens rollspel, men det är bara positivt då snart inser att man gärna fokuserar på annat.

 

fantasylife3
Nya föremål tillverkas vid en arbetsbänk. Här är smedjans tre olika sektioner.

 

BELÖNING & BESTRAFFNING
Om du lyckas utföra en något större bragd som att fälla ett stort träd, fiska upp en legendarisk fisk eller besegra ett svårt monster så får du en belöning som du kan släpa med dig till gillet och sälja. Det gäller dock att du skyddar dessa från fiendeattacker på vägen så att de inte går sönder och när du kommer släpandes på ditt pris så är fienderna mer benägna att slå mot detta än mot dig. Men just sådana små detaljer gör att Fantasy Life känns nytt och fräscht. Svåra fiender lämnar ofta efter sig sällsynta material som hantverkaryrkena verkligen suktar efter varpå det ofta är gynnsamt att testa på olika liv då de färdigheter man tränat upp finns kvar även om man byter yrke.

 

Ett av bakslagen med den sena europeiska versionen är att det egentligen rör sig om det uppgraderade spelet Fantasy Life Link! som har en del extramaterial som inte ursprungsutgåvan hade, det så kallade Origin Island. Men i den europeiska versionen har Nintendo valt att låsa materialet och låta oss få tillgång till det som betald DLC, vilket känns väldigt gnidigt då det borde vara straff nog att vi fått vänta så länge på ett av 3DS:ens absolut bästa spel.

 

fantasylife4
Att fiska är fridfullt och alla kan göra det i Fantasy Life.

 

MULTIPLAYER & SKRÄDDARSYDDA KARAKTÄRER
Ett av spelets höjdpunkter är även att du kan äventyra med dina vänner, både lokalt och online och på det viset även byta saker med varandra. Om din kompis är en duktig skogshuggare som lyckas få tag på det mest svårhuggna virket kanske du är en duktig snickare som kan bearbeta materialet till en specifik möbel. På detta sätt behöver man inte bemästra alla yrken för att tillskansa sig de mest intressanta föremålen.

 

Är du ett fan av Animal Crossing kommer du inte heller bli besviken. Det finns flera olika bostäder runtom i Reveria där du kan bosätta din karaktär. Bostäderna kan du sedan möblera efter egen vilja med de möbler du köper eller tillverkar. Du kan även ha flera olika husdjur som du bor tillsammans med och kan ta med dig på äventyr på samma sätt som andra följeslagare. Den gnidiga tvättbjörnen Tom Nook har här sitt alterego i mäklaren och uthyraren Pam som snart blir huvudpersonernas närmsta vän.

 

fantasylife5
Det finns mängder av alternativ och möjligheter att skräddarsy din karaktär som du vill.

 

Om man ser till nöjet man får ut av spelet så skulle jag definitivt ge det full pott. Man blir så uppslukad av världen där Fantasy Life utspelar sig att man har svårt att släppa det. Jag spelade över 60 timmar innan jag valde att fullfölja storyn men vill man springa genom spelet går det att göra på bra mycket kortare än halva den tiden – inte för att man vill göra det. Att samla utrustning, utforska världen och uppgradera din karaktär är den absolut största tjusningen med spelet och att återkomma till Reveria när väl hotet mot världen avvärjts känns som en självklarhet. Det finns fortfarande så många yrken att utforska och så många sidouppdrag att utföra och så många timmar att spendera.

 

9
/ 10
Fantastiskt
Fantasy Life är ett lättsamt och otroligt engagerande RPG för den som vill ha något vackert och inte för storytungt.
+ En vacker färgsprakande värld med många intressanta karaktärer i varje vrå.
+ Snabbförflyttning, kvicka jobbyten, lotsar, hästar. Exemplen är många på hur upplevelsen inte görs onödigt utdragen utan uppmuntrar spelaren att utforska utan tvång.
+ Uppgraderingsmöjligheterna är enorma. Skräddarsy din karaktär helt och hållet!
- Hantverkaryrkenas tillverkningsprocess är väldigt monoton och lika inom alla de fem yrkena. Jag hade gärna sett att de skiljts åt mer i utformning och funktion.
– Många sidouppdrag innebär att samla dittan och dattan eller förgöra den och den fienden så variationen där är något begränsad.

Författare: Johan "Cleefuzz" Andersson
Publicerat den 20 november, 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


ett × = 2

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>