Gun.Smoke
Konsol: Nintendo 8-Bit | Genre: Shooter | Spelare: 1 | Utvecklare: Capcom | Utgivare: Capcom | 1989-02-23


Året är 1849, och i den lilla amerikanska staden Hicksville står inte allt rätt till. Staden, som var full av lyckosökande pionjärer som kom dit under guldrushens era, har helt plötsligt blivit som förbytt. Allt är tyst och stilla. Men i utkanten av den idylliska westernstaden kan man skönja en ensam man. Vem är nu detta?

 

EN ÖRN SVÄVAR PÅ DE VARMA VINDARNA
Men för Capcom är året 1988 och deras nya spel tillsammans med en grå låda med förkortningen NES blev en kombination som många sent skulle glömma. Det var nämligen under detta år som spelare världen över äntligen fick ikläda sig en cowboyhatt i sann Clint Eastwood-anda i ett spel verkligen värt att minnas.

 
gunsmoke1

 
Ett laglöst rövarband som går under namnet ”The Wingates” har tagit kontroll över staden och är i färd med att terrorisera den skräckslagna ortsbefolkningen. Sheriffen var det första offret i staden där numera vinandet av kulor är det enda försöket till kommunikation män emellan. Det är där som vår hjälte kommer in i bilden. Stilla vandrandes med den nedgående solen i horisonten bakom sig och sin trogna springare vid sin sida äntrar han stilla staden. En rullande buske, en marklöpare, blåser förbi. Det är en klassisk cowboyhjälte som kommer som räddaren i nöden, om han nu lyckas med sitt uppsåt, för farorna är många och lurar i varje hörn och Capcom erbjuder oss en fart- och actionfylld westernhistoria i klassiskt snitt.

 

ÄNTRA SCENEN MED STIL OCH EN MINNESVÄRD REPLIK
Det blir ditt uppdrag att stå i händelsernas centrum i denna historia och med dina tuffa, av sporrarna rasslande boots, och med händerna tätt inpå pistolhölstren skrider du sakta till verket i ditt uppdrag att rensa staden från dessa laglösa förbrytare.

 
gunsmoke2

 
Den första plats som du bekantas med är just staden Hicksville och just som du sakta tågar fram i en lodrätt-scrollande riktning så stöter du på dina första motståndare; ett antal mindre begåvade skurkar som lätt faller för din skicklighet med pistolerna. När du kommit en bit in i staden så sticker det ut gevärspipor ur husens fönster och stora muskulösa typer springer fram och kastar dynamitgubbar mot dig och kulorna börjar vina oavbrutet från alla håll och kanter. Rutinerad som du är med dina skjutjärn så har du insett möjligheterna att springa från sidan till sida och med hjälp av NES-kontrollens vänstra knapp (B) skjuta horisontellt åt vänster och horisontellt åt höger med den andra röda knappen (A), men är du riktigt skolad så kan du avfyra skotten rakt fram om du trycker ner båda knapparna (A+B) samtidigt!

 

BOVAR OCH BANDITER HAR ALLTID ETT ÖVERHUVUD
Under din färd för att finna den förste ledaren som går under namnet Bandit Bill så kan du på vissa platser finna hjälpfulla stadsinvånare som gärna säljer dig en hagelbrakare, ett maskingevär eller en utomordentlig uppsättning Magnum-revolvrar, men räkna med att få betala dyrt! Trots att dessa personer lever under rövarbandets förtryck så är de lika giriga som innan och för att få ihop en rimlig summa måste du nedgöra det myller av banditer som aldrig lämnar dig ifred. Dessa kan ibland bära stora pengasäckar med sig eller gevär och andra godsaker, likväl kan du genom att skjuta sönder tunnor finna nyttiga föremål som ammunition eller nya stövlar som ökar din rörlighet. Dessutom, för att hitta bossen måste du finna en efterlysningsaffisch för att lyckas känna igen honom, annars får du irra runt på banan och peppra banditer tills du inte orkar mer.


EN IDYLLISK MAKTKAMP

Var har då din tidigare så trogna springare tagit vägen? Jodå, han finns att få tag på lite varstans längsmed vägen och han kommer springandes så fort du hittar en liten hästsymbol men du kan även köpa en häst av de ”hjälpsamma” ortsborna som tidigare nämnts.

 
gunsmoke4

 

Att spela hjälte är inte hur lätt som helst och den höga svårighetsgraden gör sig tidigt påmind. Kulorna som man får sicksacka sig mellan når turligt nog inte så långt, till den grad att man nästan funderar på om banditernas skjutjärn inte blivit förväxlade med ärtpistoler, men den area man har att röra sig på är även den väldigt begränsad. När man stegar sig fram, vinglandes från sida till sida så kan man åtminstone inte göra annat än att vaggas in i den ljuva musikslingan som följer dig som spelare genom berättelsen. Det finns fler låtar också men de får man inte höra alltför ofta, men bosstriderna har förärats en åtminstone. Denna ”huvudmusikslinga” blir enformig efter ett tag men låter väldigt passande med tanke på spelets atmosfär och man får det självklara intrycket att man är ute på ett hjältetåg eller ett räddningsuppdrag.

 

EFTER EN STILFULL ENTRE BEHÖVS EN STILFULL SORTI
Spelet kan mycket väl liknas med Ikari Warriors med skillnaden att man inte kan spela flera spelare samtidigt. Och det krävs en skicklig spelare för att komma särskilt långt. Utmaningen till trots så vill man som spelare återkomma gång på gång till detta historiska verk som på ett eller annat sätt beskriver en pionjärsanda inom den tidiga spelutvecklingen till Nintendos första riktigt banbrytande konsol för hemmabruk. Allting slutar inte med Bandit Bill heller. Efter honom beger man sig vidare till ett bergspass för att finna en bumerangkastande man vid namn The Cutter som till råga på allt verkar ha slagit ihop sitt rövarband med indianer varpå man osmakligt nog måste meja ner den amerikanska urbefolkningen. Trots det i dagens mått mätt tveksamma skildrandet och glorifierandet av en svunnen tidsålder så är det svårt att skuldbelägga en tidigare normskildring.

 

gunsmoke3

 

Slutligen, efter en svår bosstrid så blåser jag ännu en gång bort lite krut från mina revolvrar, stoppar ner dem i sitt hölster och vandrar vidare. För ska jag vara ärlig så har jag inte lyckats klara spelet ännu efter många försök som hittills bara lett till misslyckanden. Någon dag ska jag verkligen stå öga mot öga med den allra sista bossen och sätta stopp för dessa rövare och (självklart mot en bra betalning) låta fred råda i trakterna runt Hicksville igen.

 

7
/ 10
Bra
Ett tämligen svårt spel som kanske passerat många obemärkt förbi men som borde testas om ni gillar simpla och vanebildande spel.
+ En välutförd shooter med en hel del utmaning.
+ Spelet förmedlar den rätta westernkänslan.
+ Hästen

– Slutskärmen kan komma att förbli mytomspunnen utan enträget spelande

Författare: Johan "Cleefuzz" Andersson
Publicerat den 8 december, 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


två + 3 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>