Harvest Moon: A New Beginning
Konsol: Nintendo 3DS | Genre: Simulator | Spelare: 1 | Utvecklare: Marvelous Entertainment | Utgivare: Zen United | 2013-09-20

Jag drömde aldrig om att bli bonde. Jag trivs med allt som händer i storstaden, möten med människor, livet och rörelsen. Gården jag ärvt har gått i familjen i generationer och jag for dit för att se hur bondelivet såg ut. Behövde ändå en paus.

 

FARMEN
Kontrasten mot stadslivet var gigantisk. När jag kom till Echo Village gjorde byn verkligen skäl för namnet, det enda man kunde höra var ekot efter vagnshjulen på kärran när värdshusvärden och hans son lämnade byn för att söka lyckan någon annanstans. De enda som var kvar i byn förutom borgmästaren var Emma som sköter distributionen av varor ut till samhället och den gamla tanten Hana i diversehandeln. Det var inte särskilt livat. Vad hade jag här att göra? Är det här min plats?

 

Gården hade potential. Där fanns redan en ladugård och i anslutning till bostaden hittade jag en verkstad. Det var bara att sätta igång. Jag högg bort en stor del av skogen och frigjorde lite jord och satte potatis och rovor. Jag snickrade ihop staketet runt lagården och började odla hö till djurfoder. Jag kände pressen hela tiden, när ska pengarna börja rulla in, jag måste producera. Men bondens liv är en lång väntan. Långa dagar av idogt arbete.

 

anb1
För att bruka jorden måste träden först bort från ägorna.

 

Jag begav mig ut på vandringar till bergen, samlade svampar, frukter och insekter som jag sålde för att få lite startkapital. Jag upptäckte ett djurliv jag inte visste fanns! Jag såg en björn, vildsvin och apor. Det är något speciellt med att se djur i det fria. Vid floden lade jag mjärdar och försökte fånga fisk men det var mest skräp som fastnade – grenar, flaskor, skor och gamla mynt – men även en och annan fisk, krabba och ett par sötvattensräkor.

 

MITT LIV SOM BONDE
Allt som tiden gick började det hända saker i byn. Jag skördade mina första rotsaker och fick en ko att ta hand om, Cindy, och hon verkar ha det bra. Av den goda mjölken har jag testat att laga en del rätter i köket och det visade sig att det snabbt blev populärt hos andra med både råvaror och andra produkter jag tillverkade på gården så nu börjar tankarna gå mot en expansion av verksamheten. Neil som är djurhandlare säljer höns och det är ganska lätt att kläcka flera när man bara fått hönan att ruva.

 

anb4
Tar jag inte hand om djuren blir de stressade och sjuka. Det är ett stort ansvar.

 

En ung flicka som heter Iroha har flyttat in i det övergivna huset i byn och hon visade sig vara väldigt intresserad av smide, malmer och metaller. Hon har gett mig ritningar på hur jag själv gör för att uppgradera mina verktyg och jag har gladeligen hjälpt till att samla in lite material till henne i utbyte. Hon är riktigt söt men verkar ha blivit behandlad som att hennes intresse inte riktigt passat in där hon kom ifrån. Hon verkar lite ovan vid den acceptans hon mötts av här och är fortfarande lite blyg.

 

Jag har börjat bli ganska bra på att samla material nu. Ryggsäcken är redan ganska sliten av allt tungt lastande. En dag kom det nämligen en arkitekt till byn som gärna ville flytta hit och alla bybor möttes upp i bergen för att leta byggnadsmaterial till ett hus som vi snart snickrat ihop på den plats jag tyckte lämpligast. Det verkar som att hela byn litar på mitt omdöme när det gäller hur byn ska utvecklas. Rebecca och hennes son Toni som flyttade in verkar riktigt trevliga.

 

GLESBYGDSUTVECKLING
Dunhill, byns borgmästare har startat ett nytt projekt tillsammans med mig för att få byn att blomma upp på nytt. Dels så inför han nya festivaler för ortsborna där vi träffas och håller tävlingar med närliggande byar.

Jag har fått i uppdrag att hjälpa till att smycka ut byn och få den känd i landet genom att göra produkter av hög kvalitet. Inte nog med att hela byn gynnas av mitt arbete utan jag får även mer betalt för mitt eget märke om jag rankas högt i de festivaler jag deltar i. Inom det här yrket kan man aldrig må dåligt av en liten buffert. Mer och mer folk har även börjat flytta in nu när arkitekten Rebecca hjälper oss med ritningar och planlösningar till nya hus som jag snickrar till. Byn har numera fått en salong med frisör, restaurang med kock samt en tidningsutdelare som alla sätter sin personliga prägel på livet i byn och gör den mer levande! Kocken Clement har även lovat att agera provsmakare och domare i den nystartade matlagningsfestivalen som hålls varje årstid.

 

anb2
Arkitekten Rebecca tillverkar ritningar till både hus, verktyg och mycket annat som hon sedan säljer.

 

BONDE SÖKER FRU
Trots att man ständigt är sysselsatt med vardagsgörat så känns livet som bonde aningen ensamt. Har man ens tid till socialt umgänge? I de flesta situationer som jag träffar byborna är som yrkesutövande bonde, inkomstbringare till byn och konsument av varor. På ett personligt plan behöver jag dock mer än så. Jag får en gemytlig känsla av byborna när jag vistas i deras närhet och jag hoppas att jag kanske hittar någon att dela min vardag med någon gång. Det finns många mysiga personer i byn och fler flyttar ju in allteftersom. Jag kanske får hålla mig till tåls. Man ska nog inte skynda på kärleken. En dag kanske jag hittar den rätta. Hana säljer till och med förlovningsringar i lanthandeln. Tankarna drar visst iväg. Ibland tänker jag på hur det skulle vara att ha en familj. Att vara far. Jag kanske borde börja med en hund, det är ju också ett stort åtagande. Nåja, det finns fortfarande mycket att göra på gården och i byn. Ju mer byn blomstrar upp desto fler människor flyttar hit och kanske, kanske är hon en av dem.

 

BONDESTÄMMA
I början på sommaren strax efter att jag satt igång några bisamhällen på bondgården och börjat skörda min egen honung så fick jag en invit till att träffa andra bönder. Jag packade med mig mina verktyg, tog med mig ett smakprov utav vårens potatisar och begav mig iväg tillsammans med mina två kor till en mötesplats där bönder över hela världen samlas för att byta presenter och varor samt visa upp sina djur för varandra. Jag träffade bland annat bönder ifrån Japan, USA och Tyskland. Vi tog hand om varandras djur och fick även tillfälle att dela med oss av de råvaror och produkter som våra djur producerade. Några av bönderna hade inte bara kor och får utan dessutom jakar, alpackor, jerseykor, suffolkfår och lamor.  Det var jättekul att se och dessutom var det en bonus att jag kunde ta med proverna hem och dela med mig utav eller investera i min egen produktion. Det fick mig att inte känna mig så ensam som bonde och gav mig inspiration och visioner av vad jag själv skulle vilja göra med min gård.

 

anb5
Jag har samlat honungsbin i bergen och börjat odla min egen honung på gården.

 

 

TILLBAKA TILL NATUREN
Jag har inte berättat om Aaron och Alice ännu. Det är möjligtvis för att det rör sig om två små personer av en lite kontroversiell natur, men de har hjälpt mig en hel del med bondelivet till en början och de är rätt underliga och svåra att begripa sig på men har hjärtat på rätt ställe. Det är även Aaron som hjälpte mig att stämma träff med de andra bönderna.

De är också måna om att byn ska blomma upp och att byborna ska kunna leva i samklang med naturen och det tycker jag är en beundransvärd strävan. Jag försöker ju själv att hålla mitt eget jordbruk så ekologiskt som möjligt. Den gödsel som jag använder till mina grönsaker och fruktträd för att förbättra kvaliteten på råvarorna är helt naturliga, men det är svårt att hitta en god balans mellan det gamla konventionella och det moderna samhället. Det gäller inte bara hur jordbruket sköts utan i vilken riktning man vill att byn ska utvecklas. Eftersom att borgmästaren gett mig i uppdrag att hjälpa till att få byn att växa så kan jag också prägla byn hur jag vill att den ska se ut. Ska det finnas en park i byn och fina trädlundar eller ska vi ha klapperstensgator och stengärdesgårdar? Det finns massvis med angreppsvinklar när det gäller byn, men det i särklass viktigaste är människorna i den. Utan dem skulle jag inte vara här idag.

 

anb3
För att få stora grödor av hög kvalitet krävs gödsling och en bra jordmån.

 

Jag saknar inte livet i staden. Jag kanske saknar att ha tid över att kunna besöka andra områden men jag tror att mitt liv som bonde kommer att medföra mycket nytt framöver. Det händer alltid något och jordbruket utvecklas hela tiden. Nya jordmåner till odlingarna upptäcks, råvaruförädlande maskiner, nya typer av boskap, intressanta bekantskaper och allt vackert som årstidsväxlingarna för med sig. Du borde hälsa på.

8
/ 10
Mycket bra
Livet som bonde har aldrig varit så mångsidigt
+ Nyheter låses upp hela tiden
+ Småkul onlineläge som ger extrainkomst
- Det finns inget att göra till en början
– Det är svårt att nischa in sin verksamhet, oftast har du lite av allt

Författare: Johan "Cleefuzz" Andersson
Publicerat den 7 november, 2013

0 reaktioner på ”Harvest Moon: A New Beginning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


fem − = 1

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>