Pokémon Link Battle!
Konsol: 3DS eShop | Genre: Pussel | Spelare: 2 | Utvecklare: Nintendo | Utgivare: Nintendo | 2014-03-13


718 Pokémon. Så många finns det att samla i Pokémon Link Battle. När senaste generationen pokémonspel släpptes var det trots det stora antalet många som förundrades över hur få nya monster som introducerades i spelen. Att samla alla är också själva drivkraften i denna nya eShop-exklusiva pusseltitel.

 

PUSSELSAMLANDE

Som en direkt uppföljare till 2006 års Pokémon Link (eller Pokémon Trozei! för den som importerat spelet från nordamerika) så är upplägget förändrat en hel del. I båda spelen ska man para ihop små ikoner av pokémon för att bilda rader av minst 3 för att få dem att försvinna och försöka tömma spelfältet på monster och skapa combos och få så mycket poäng som möjligt. I förlagan fanns det även en historia och en introduktion där en professor gick igenom och förklarade vad som skulle göras. I Pokémon Battle Link slängs man in i en värld med olika nivåer där man går från zon till zon i jakt på nya monster att fånga.

 

linkbattlescreen3
Alla pokémon du fångat hamnar i din pokédex där du kan se var de finns, hur starka de är och vilka specialkrafter de har.

 

STYLUSVIFTANDE

I Pokémon Link fångade man monster genom att länka ihop tre eller fler ikoner av ett visst monster men i Battle så får man som namnet antyder slåss mot monstren för att slutligen lyckas fånga dem i pokébollar. På den övre skärmen sker striden mot ett monster och du ser dess livsmätare, genom att para ihop pusselikonerna av olika monster på den nedre skärmen kan du göra skada på det monster du slåss emot och när livsmätaren når noll så fångas det per automatik och striden fortsätter mot nästa monster. Ditt pusselfält har också en livsmätare och är skyddat av ett kanthölje som motståndarmonster kan förstöra. Lyckas de med det kan de sedan invadera pusselfältet och göra extra skada och försvåra länkandet av pokémon. Sjunker din livsmätare till noll får du ta dig an nivån på nytt och det måste du göra för att avancera till nästa zon.

 

TVECKLA STRIDSSTRATEGIER

I Pokémon Link Battle så kan du flytta pusselikonerna fritt över hela brädet och behöver alltså inte byta ut en ikon mot en närliggande. Genom att para ihop fem eller fler monster så kan du göra en spridd attack som skadar alla monster du slåss mot (om du strider mot fler än en) och genom att skynda sig att para ihop fler monster så kan du göra en combo som slutligen ger en starkare attack. Det är även viktigt i spelet att du tänker på vilken typ av monster du länkar ihop eftersom de första monstren du länkar i en kedja avgör vilken styrka och element som attacken kommer att få. Slåss du för närvarande mot en vattenpokémon länkar du förslagsvis ihop 3 Pikachus och fyrar av en supereffektiv elektrisk attack mot monstret som då tar extra skada.

 

linkbattlescreen1
Legendariska pokémon ger en större utmaning och möter du två på samma gång blir det därtill ännu svårare!

 

COMBO!

En av spelets viktigaste element är Link Chances. När du länkat minst 4 monster och därefter länkar minst 3 så sätter du igång en Link Chance som innebär att det räcker att du parar ihop 2 pokémon av samma typ för att fortsätta din combo. Vanligtvis kommer nya ikoner nedfallande i ditt pusselfält när du fortsätter att länka samman nya pokémon. När en Link Chance startar så slutar nya pokémon att fyllas på i pusselfältet och du får en chans att lyckas tömma hela fältet för en extra bonus och får ett nytt fyllt fält där du kan fortsätta din combo.

 

SUPPORT-POKÉMON

Att samla alla 718 pokémon låter som ett heltidsjobb och det är inte gjort i en handvändning. Legendariska pokémon är extra starka och framträder ofta som det sista monster du möter på en viss nivå. Genom att ta med dig supportpokémon bland de som du lyckats fånga på tidigare nivåer så kan du försöka göra det lättare för dig att gå vidare. Det finns även vissa monster som har speciella egenskaper som kan hjälpa dig rejält. Länkar du ihop Chansey så kan du återställa en del av din livsmätare, Mr. Mime bygger upp den skadade barriären runt ditt pusselfält och Lucario gör extra skada om du länkar ihop minst fem pokémon. Genom att matcha din supportpokémons typ mot de som du möter på den nivå du för tillfället utmanar så får du också ett extra övertag och använder du samma pokémon i många strider så blir den till slut vänligt inställd till dig och gör extra skada. Det finns även en safarizon i spelet som byter pokémon varje veckodag vilket gör det ännu svårare att snabbt samla alla 718 monster. Men ge inte upp!

 

linkbattlescreen2
För varje nivå kan du se vilka pokémon som finns att fånga och din tidigare highscore.

 

SIMPELT MEN BEROENDEFRAMKALLANDE

Som med många liknande pusselspel så är Pokémon Link Battle verkligt beroendeframkallande och svårt att lägga ifrån sig. Varje nivå tar endast en handfull minuter att klara av och gör att spelet är extra lämpligt i det handhållna formatet och fungerar utmärkt on the go. Att klara av huvudspelet tog mig ca 10 timmar men jag är långt ifrån färdig att samla alla och nya nivåer låses upp genom att få en bra ranking eller fånga alla monster i spelets zoner. Tyvärr visar spelupplägget inte prov på någon form av variation utan du kommer att göra samma sak under hela spelet, länka pokémon, i all oändlighet. Den som aldrig sett ett spel som Tetris som repetitivt kommer inte tröttna på Pokémon Link Battle heller, men det känns som ett djup i spelet saknas. Är du en sucker för lättsamma pusselspel så är detta helt klart värt att testa.

 

6
/ 10
Väl godkänt
Perfekt för dig som pusslar bra under tidspress!
+ Mycket att sikta efter; komplett pokédex och hög ranking på alla nivåer.
+ Det strategiska elementet med supportpokémon tillför ett större djup.
+ Svårighetsgraden blir successivt högre för att till slut bli riktigt utmanande.
- Repetitivt och outvecklande spelmekanik.

Författare: Johan "Cleefuzz" Andersson
Publicerat den 21 mars, 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


6 − = två

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>