Shovel Knight
Konsol: 3DS eShop | Genre: Plattform | Spelare: 1 | Utvecklare: Yacht Club Games | Utgivare: Yacht Club Games | 2014-08-14

Kickstarter. Ett sätt för kreativa människor att testa sina idéer och se om de kan få massan med sig – backa eller inte. När någon saknar något från det förflutna och försöker ta saken i egna händer för att förverkliga det på nytt så går nostalgivågen ofta snabbt fram från hand till hand. Från den kreativa handen till den dömande handen. Handen som greppar kontrollen, handen som skriver kritiken. Det kan ha en stor inverkan på hur den färdiga produkten säljer, men Yacht Club Games kan definitivt vara lugna.

 

 

shovelknight1

 

 

ATT SAKNA EN ERA
Yacht Club Games saknade 8-bitseran och de magnifika plattformsspelen som föddes och frodades under den eran. Många av oss lärde oss att hålla i en kontroll för första gången då och har många ljuva minnen den svunna tiden. Men nu har indieutvecklarna tagit saken i egna händer och erbjuder oss en retrodoftande nostalgitripp oavsett vilken genre du håller djupast om hjärtat. För i grund och botten berättar många av indieutvecklarnas spel historien om kärlek, engagemang och tron på det förflutna – men även att det finns utrymme kvar till förbättring om inte till och med fulländning.

 

 

shovelknight2

 

 

Shovel Knight är byggt på ett enkelt grundkoncept, ett plattformsspel sprunget ur samma anda som Super Mario Bros. en gång i tiden gav oss. Men idén har tagit vingar och gömmer så mycket mer, det gömmer ett av vår tids kanske bästa plattformssammanställning. Med klockren och följsam kontroll, ett utmärkt retrodoftande soundtrack och en vacker visuell inramning så finns grunden lagd för att Shovel Knight ska kunna slå sig in på eShopen och förhoppningsvis bli en total framgång. Men Yacht Club Games kunde inte ha gjort det här spelet ensamma.

 

 

shovelknight3

 

 

LÅNA OCH FÖRFINA SPELKONCEPT
Man kan bryta ned spelet i en smältdegel av äldre titlar ifrån vilka utvecklarna säkerligen hämtat inspiration till spelet. Riddaren kan hoppa på fiender och använda sin spade likt den gnidige Joakim von Anka i Ducktales-spelen till NES i en likartad strävan att samla på sig skatter. Spelets nivåer påminner också om Mega Man i deras uppbyggnad och de plattformsmoment som måste övervinnas på varje nivå. I slutet av varje nivå väntar en boss likt hur den blå bombaren tar sig fram, och nivåerna är plana och saknar dörrar eller andra medel som förflyttar skärmen till separata rum i djupled. Städerna påminner en hel del om hur städerna ser ut i Link’s andra äventyr till NES och samlandet av föremål för att hjälpa spelaren på traven påminner både om spel som Zelda men även t.ex. Wonderboy: The Dragons Trap. Till och med världskartan är till viss del uppbyggd på samma sätt som kartan i Super Mario Bros. 3.

 

 

shovelknight4

 

 

Det finns dussintals med referenser och komponenter som lånats och förfinats och det går inte att säga annat än att det verkligen fungerar. Spelet i sig är fullt med humoristiska inslag som för stunden flyttar fokus från berättelsen om hur Shovel Knight försöker rädda sin älskade Shield Knight och det finns skatter att samla för att uppgradera både liv- och magimätare. Allt i spelet har en viktig funktion men det finns mycket i spelet som är valfritt vilket gör att du själv kan välja att försöka klara av spelet så snabbt som möjligt eller försöka samla alla föremål och göra dig bättre förberedd på de strider som komma skall.

 

GAMMALDAGS UTMANING
Spelet i sig sätter dig på prov. Är du ingen van plattformsspelare kan det ta ett tag att ta sig vidare på vissa nivåer, men alla nivåer innehåller ett antal checkpoints ifrån vilka du får fortsätta i de fall du skulle bli dödad av en fiende eller missa ett hopp. När du väl dör, och det kommer du att göra, så förlorar du en del av dina hårt förvärvade pengar men dessa går att återfå genom att plocka på dig de flygande pengapåsar som finns kvar på platsen där Shovel Knight stupat. På detta sätt så finns det en förlust i att dö men man får oändligt många chanser på sig att ta sig förbi en svår passage.

 

 

shovelknight5

 

 

Trots den gammalmodiga 8-bitsinramningen så märks det att spelet är något mycket mer än ett försök att återskapa ett gammalt spel, och det klarar helt och hållet av att stå på sina egna ben. Yacht Club Games har även försökt att anpassa de olika versionerna till viss del till den hårdvara man spelar på. 3DS-versionen har t.ex. en Street Pass-funktion där man får pengar i spelet genom att passera någon annan IRL med en 3DS eller 2DS i fickan.

 

 

Gillar man plattformsspel av den gamla skolan så kommer Shovel Knight definitivt inte att göra dig besviken. Om du ändå blir besviken så ligger nog problemet i något annat. Kanske i förhoppningar eller förväntningar som du kanske själv har svårt för att definiera. Eller så får du dra ner svårighetsgraden till rätt nivå.

 

9
/ 10
Fantastiskt
En fräsch fläkt som gör allt rätt i den överexploaterade plattformsgenren.
+ Utmaningen. Precisionshopp och fullt med dolda hemligheter.
+ Längden. Lagom långt för att hela tiden förnyas och erbjuda spelaren något nytt.
+ Valfriheten. Spelet uppmanar dig att finna din egen spelstil då vissa passager kan klaras av på olika vis.
+ Kvaliteten. Musiken, grafiken, berättelsen, humorn, karaktärsgalleriet, gameplay. Allt ryker av hög kvalitet.
- Originaliteten. Ett spel som bara lånar har svårt att få en tia.
– Uppföljaren. Varför har den inte utannonserats än?

Författare: Johan "Cleefuzz" Andersson
Publicerat den 14 augusti, 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


två × = 4

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>