Super Mario 3D World
Konsol: Wii U | Genre: Plattform | Spelare: 4 | Utvecklare: Nintendo | Utgivare: Nintendo | 2013-11-29


Trots att Mario som spelkaraktär och koncept har återanvänts åtskilliga gånger så lyckas Nintendo gång på gång utveckla upplevelser som trollbinder miljontals människor världen över. Genom att ändra små detaljer, lägga till några nya, putsa lite och snygga till kanterna så lyckas de gång på gång överraska med ett äventyr som bjuder in och engagerar. Jakten på att ställa allt till rätta i svampriket genom att besegra den elake Bowser verkar aldrig ta slut.

 

DE FYRA VÄNNERNA & BOWSER
I Super Mario 3D World kan upp till fyra vänner för första gången ta del av ett äventyr i 3D tillsammans med Mario, Luigi, Toad och Peach – den klassiska ensemblen från Super Mario Bros. 2 är tillbaka! Alla karaktärer har sina svagheter och styrkor och spelar alltså inte likadant. Mario är allsidig och både springer lagom snabbt och hoppar lagom högt, men Toad är snabbare och Luigi hoppar högre. Prinsessan som äntligen får ta del av ett äventyr har kvar sin utmärkta förmåga att kort kunna sväva i luften med sin kjol och på så vis lätt ta sig över avgrunder där de andra måste ta ett språng för att komma över.

 

3dworld1
Med fyra spelare blir 3D World till en kaotisk fest och man tenderar att förstöra mer för varandra än att hjälpas åt.

 

Svampriket har aldrig sett vackrare ut än nu och världarna som finns att utforska är likt världarna i New Super Mario Bros.-serien fyllda med fantastiskt designade nivåer som man i turordning måste beta av för att ta sig till världens slutboss. Till skillnad från tidigare Mario-spel i 3D som Super Mario 64 och Super Mario Sunshine så klaras inte nivån av genom att man samlar stjärnor, utan i likhet med Super Mario Bros. så finns det i slutet av varje bana en flaggstång och en flagga att hissa för att bevisa att man övervunnit den. Stjärnor finns dock gömda på varje nivå och kan samlas in för att låsa upp vissa stängda nivåer på världskartan.

 

3dworld5
Skridskon är bara ett exempel på det flertal nya och galna föremål som introduceras i spelet.

 

UTRUSTA DIG FÖR UTFORSKANDE & SAMLANDE
I Super Mario 3D World introduceras en del nya power-ups, föremål som ökar dina chanser att ta dig vidare och hjälper dig att besegra fiender längsmed vägen genom nivåerna. Här finns bl.a. en kattbjällra som ger spelaren en kattdräkt som tillåter en att rivas och klättra på väggar – ja, man kan till och med klättra upp till toppen av flaggstången! Kanske en skridsko blir ditt nya favoritföremål, eller varför inte huvudkanonen som skjuter kanonkulor? Ett av de mer udda föremålen är ett dubbelkörsbär som skapar en klon av din karaktär. Äter du ett till har du plötsligt 3 karaktärer vars rörelser är identiska med varandra, och så fortsätter det. Många föremål känner vi igen från tidigare spel och har och kommer nog alltid förbli hårt kopplade till Mario-serien, såsom supersvampen som gör dig till Super Mario, eldblomman som ger dig förmågan att kasta eldklot, lövet som ger dig en tvättbjörnssvans och stjärnan som gör dig temporärt osårbar.

 

3dworld4
Dubbel-körsbäret skapar kloner av den som äter det och det blir upplagt för ännu mer kaosartade situationer.

 

Nostalgin är hög och vi känner igen mycket av svampriket. Fiender och miljöer är väldigt ”marioesqua” och den trallvänliga musiken är det lätt att finna sig nynnandes på långt efter det att man spelat senast. Allt är dock inte bekant, den här gången är det ett antal féprinsessor som Bowser spärrat in och som Mario och hans vänner behöver rädda. Nivådesignen är snillrikt utformad och varje bana är baserad på ett tema och kräver sin egen strategi för att ta sig vidare, inte minst behöver man utforska varje skrymsle och vrå för att hitta alla stjärnor och stämplar som är gömda på nivåerna. Stämplarna är ett nytt samlarföremål som du kan använda för att posta bilder till Miiverse. Istället för att rita Mario eller en svamp själv kan du t.ex. istället stämpla personen eller föremålet i ditt meddelande förutsatt att du hittat en stämpel med det motiv du vill använda, och varje ordinarie nivå har en stämpel gömd.

 

3dworld3
Spelet leker verkligen med kameravinklar och perspektiv. På vissa nivåer ser man bara sin egen skugga medan andra har en toppvy ala Zelda.

 

Mario och gänget behöver inte tackla hela spelet själv. Trots att Yoshi inte har någon gästroll i spelet så finns Plessie här, en dinosaurie som på somliga vattennivåer låter spelarna åka snålskjuts på dess rygg. Små féer med kikare finns ibland utspridda på banorna och låter dig få en överblick över nivån, likväl finns här svamphus och roulettemaskiner utplacerade på världskartan och dessa ger dig möjligheter att samla på dig föremål och extraliv.

 

KONTROLLEN HÅLLER FESTEN IGÅNG
En viktig funktion är att det finns en rad olika kontrollmetoder att använda i spelet. Du kan välja att spela med Gamepaden, en Wii U Pro Controller, Wiimote, Wiimote + Nunchuk samt Wii Classic Controller så förhoppningsvis finns en kontroll som passar just dig bäst. Rörelseschemat är bekant och lätt att sätta sig in i men det hjälper föga när fyra spelare ställer till kaos på skärmen samtidigt, då kan ibland inte ens den snabbaste reaktionsförmågan rädda dig från vad du eller dina kamrater kan råka ställa till med. Även om det inte alltid är lätt så är det alltid kul, och detta spel fungerar utmärkt både med flera spelare och för den som gärna spelar ensam. Det tål dock att tänkas på att vissa nivåer kräver touch-kontroll och mikrofon och är således bara spelbara på Gamepaden.

 

3dworld2
Bowsers val av bilmodell kan man nog ifrågasätta, men denna strid liksom övriga bosstrider är varierande och de flesta introducerar en del nya ansikten.

 

Spelet är väldigt stort och har mycket innehåll. Utan att säga för mycket finns en hel del överraskningar att låsa upp för att få dig att fortsätta spela efter att slutsekvensen har rullat förbi. Att samla alla stämplar, stjärnor och att hissa flaggan i topp på alla nivåer kan ta en bra stund, men där finns belöningar att hämta för den som är enträgen. På det stora hela är Super Mario 3D World en riktigt stor och trevlig upplevelse som nog passar de flesta som har ett intresse av genren och spelet erbjuder massvis av underhållning oavsett om du spelar själv eller med vänner och bekanta. Det blir en solklar rekommendation från min sida för ett av 2013s bästa plattformsspel, jag varnar dock att får du väl testa det finns en risk att du blir fast.

 

9
/ 10
Fantastiskt
Uppfinningsrik och stilren nivådesign får spelandet att kännas som en lek
+ Uppfinningsrik och stilren nivådesign får spelandet att kännas som en lek
+ Mario har aldrig sett så bra ut på en stationär konsol som nu
- När extraliven försvinner ett efter ett inser man att det inte alltid är lätt att bedöma sin position i djupled utan stereoskopisk 3D, i synnerhet när kameran inte alltid går att positionera som man vill

Författare: Johan "Cleefuzz" Andersson
Publicerat den 16 april, 2014

2 reaktioner på ”Super Mario 3D World

  1. Rätt bra recension, en grej jag inte gillade med spelet var timern. Jag vill inte ha ett Mario 3D spel med en timer!

    1. Det kan jag förstå och instämma med. Nu är nivådesignen i just det här spelet anpassat efter en timer för att man ska känna stress och inte kunna utforska hela banan i en genomspelning – vilket man ju kan tycka som man vill om. Det hade dock aldrig fungerat i ett spel som Mario 64 eller Super Mario Sunshine.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


3 × = sex

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>