Teenage Mutant Hero Turtles: Fall of the Foot Clan
Konsol: Gameboy | Genre: Action | Spelare: 1 | Utvecklare: Konami | Utgivare: Konami | 1990-08-03


90-talets sköldpaddshjältar fick många spel tillägnade sig på varierade plattformar när varumärket var som störst. Det första spelet till Gameboy släpptes 1990 och blev startskottet på en trilogi till Nintendos handhållna toppsäljare.

 

I Fall of the Foot Clan ikläder du dig rollen som de välkända muterade sköldpaddorna som ger sig ut för att rädda nyhetsreportern April O’Neil från The Shredder och hjärnan Krang. Genom Manhattans bakgator och kloaker går jakten och fortsätter genom rusningstrafiken med det slutgiltiga siktet inställt på Krangs högkvarter, teknodromen. Till NES hade det tidigare släppts ett Turtles-spel med en utforskande del i top-down vy med en del sidoscrollande plattformsinslag. I Gameboyspelet så har Konami valt att gå den lätta vägen genom att slopa utforskandet och satsa på ett renodlat plattformsspel i den klassiska ”spring från vänster till höger”-stilen.

 

turtles1

 

Att slåss som en sköldpadda är lätt och skillnaden mellan karaktärerna är ickeexisterande om man bortser från den estetiska biten som man främst lägger märke till när Michaelangelo snurrar på sina nunchuks och spelet påminner mer om den någorlunda samtida arkadportningen Turtles II: The Arcade Game till NES.

 

turtles2

 

Varje sköldpadda fungerar som ett extraliv och när denne väl går ner för räkning infångas denne och kan inte längre brukas. För att ta sig igenom nivåerna krävs det att man slår ner horder av fiender, mestadels bestående av fotsoldater ifrån titelnamnets fotklan som hoppar in i bild från alla håll och kanter. Här och var har man lagt in fällor att väja för och hoppa över men nivådesignen är i mångt och mycket väldigt repetitiv och erbjuder inte några större skillnader. För att klara sig igenom nivåerna har man en livsmätare som kan fyllas på genom att äta pizzor som fienderna lämnar efter sig när de besegras.

 

turtles3

 

Spelet har fem nivåer som var och en avslutas med ett bossmöte där den som känner sig hemma i Turtles-universumet lätt kommer känna igen de mer eller mindre karismatiska karaktärerna som agerar spelets bossar. Spelet har ett väldigt lugnt tempo som troligen justerats för att anpassas efter de vanligt förekommande släpningar i bilden som den äldre varianten av Gameboy är hårt drabbad av, något som du kanske inte kommer märka av om du spelar på en senare hårdvaruvariant.

 

turtles4

 

Spelets livslängd är väldigt kort och saknar någon högre utmaning. Med tanke på att det är ett tidigt Gameboyspel så har det rätt att ursäktas i vissa avseenden då kvaliteten sedvanligt ökar senare i konsolernas livstid. Konami skulle i de nästa installationerna av Turtles-spel till konsolen införa en del nyheter och funktioner som helt saknas i det första spelet, som t.ex. möjligheten att rädda en fångatagen sköldpadda. Som eget spel betraktat är Fall of the Foot Clan inte annat än mediokert.

 

 

5
/ 10
Godkänt
Ett mediokert spel som dock känns förvånansvärt välanpassat till hårdvaran.
+ Imponerande musik med slingor från TV-serien
+ Idag vinner det mycket på nostalgikänslan
- 30 minuter långt spel i alltför lugnt tempo. Kom igen?

Författare: Johan "Cleefuzz" Andersson
Publicerat den 17 augusti, 2015

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


8 + två =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>