Tingles Balloon Fight
Konsol: Nintendo DS | Genre: Action | Spelare: 4 | Utvecklare: Nintendo | Utgivare: Nintendo | 2007-04-01


Har du inte hört talats om denna titel? Varje Zelda-samlare värd namnet borde självfallet ha ett exemplar av denna eminenta lilla titel i sin samling! Tro inte för mycket om spelet dock, det är vad det låter som, Balloon Fight med den karismatiske och girige Tingle i huvudrollen! Oavsett så nådde denna titel aldrig utanför Japan och räknas därmed som ett av våra missade spel.

 

CLUB NINTENDO-EXKLUSIVT
tingle6 Denna titel fanns endast tillgänglig 2007 via den japanska Club Nintendo och har inte på något sätt distribuerats till övriga världen. Titeln är inte särskilt exklusiv eller dyr men är ändå så pass obskyr i sitt utförande att den väcker intresse. Tingle har sedan sin debut i Majora’s Mask haft roller i cameos i ett flertal Zelda-spel och till och med haft huvudrollen i spelet Freshly-Picked Tingle’s Rosy Rupee Land som även nådde oss i Europa. Senast 2009 hade han huvudrollen i ännu ett spel som tyvärr stannat i Japan och går under namnet Ripened Tingle’s Balloon Trip of Love som delar sin grafiska stil med Rosy Rupee Land men fokuserar på Tingle’s intresse för kvinnor istället för rupees – kanske en av anledningarna till att det inte nått utanför hemlandet. Men det spel jag har spelat och som jag tänkte berätta mer om kräver varken kunskaper i japanska eller om kvinnor (läs: manschauvinism) utan här är det klassisk ballongduell som gäller.

 

 

tingle4Balloon Fight till NES programmerades av ingen mindre än Nintendos nuvarande VD Satoru Iwata och kanske är det en av anledningarna till varför Tingle fick ställa upp i en nyversion av denna titel. En annan anledning kan vara hans redan anspelade förkärlek till ballonger då man för att köpa kartor av honom i Majora’s Mask måste skjuta ner honom till marknivå, men den första anledningen känns intressantare om man inte sitter med facit på hand. Hur har man då lockat Tingle att delta i dessa tokigheter? Självklart har man knutit rupees vid ballongerna för att ordentligt motivera honom och det verkar fungera ypperligt eftersom allt flaxande inte riktigt passar in med Tingles sedvanliga uppsyn.

 

 

SAMMA KONCEPT I NYTT FODRAL
tingle5 Spelet är uppdelat i tre olika lägen, A, B och C. A-läget är det klassiska ballon fight-läget vi känner igen då spelaren går igenom 99 olika faser (nivåer som inte alltid skiljer sig så mycket åt) innan man startar om på nytt. B-läget är ett multiplayerläge där 2 till 4 spelare kan delta i en variant av A-läget via DS Download Play vilket innebär att endast en av spelarna behöver ha spelet och kan sedan dela det till övriga spelare som har en DS-kompatibel enhet inklusive 3DS och 2DS. Det tredje och sista läget, C-läget är det klassiska Balloon Trip där man manövrerar Tingle mellan hinder och försöker plocka så många ballonger som möjligt medan skärmen scrollar åt vänster.

 

 

tingle1

Det visuella har piffats upp och passar utmärkt i denna remake, det är simplistiskt, funktionellt men ger ändå en mysig känsla. Kontrollen är originalet trogen och har om inte ännu bättre respons. Ett litet störningsmoment är när Tingle flyttar sig mellan den övre och undre skärmen. I vissa fall är det svårt att veta riktigt när och var gränserna mellan skärmarna går eftersom det finns ett naturligt förekommande mellanrum mellan dem, men efter en tids spelande vänjer man sig. I övrigt är spelet lätt att plocka upp för en kortare spelsession, men om du spelar för att få ett så högt Highscore som möjligt kan du bli sittandes en stund. Trots att spelet har ganska ombytlig musik mellan nivåerna (lite glatt uppåt när det är dag och något som liknar ett Arabian Nights tema på natten) så saknar man den klassiska musiken från Hirokazu ”Hip” Tanaka som vi känner igen från förlagan.

 

 

KOOLA LIMPAH!
tingle3 Som jag inledningsvis påpekade så försöker spelet inte vara något grandiost storspel utan mer en intressant bonus till de lojala kunderna som handlat tillräckligt med spel för att ha Club Nintendo-poäng att spendera. Detta lättsamma lir gör inte mycket annorlunda än originalet men vill du spela 4 spelare samtidigt på Balloon Fight så är det här din chans. Tingle är ny i ett gammalt koncept och det håller fortfarande, men det är inget evighetsspel och jag ser inte framför mig någon sitta lyrisk över denna lite obskyra titel någon längre tid. En plats i spelhyllan är det däremot helt klart värt.

 

6
/ 10
Väl godkänt
Klassiska Balloon Fight ala Koolah Limpah! Mysig och obskyr mix, men i grund och botten ett spel utan djup
+ Audiovisuellt tilltalande
+ Tingle är ju med!
- Ytterst repetetivt. Två nivåer, bonusbana, två nivåer, bonusbana osv.

Författare: Johan "Cleefuzz" Andersson
Publicerat den 30 april, 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


8 + sex =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>