Wii Party U
Konsol: Wii U | Genre: Party | Spelare: 5 | Utvecklare: Nd Cube | Utgivare: Nintendo | 2013-10-25

 

 


Partyspel är en genre som i olika skepnader alltid gått sida vid sida med Nintendos konsoler. Wii U har redan fått flera stycken, däribland Nintendo Land och Game & Wario. Senast ut är Wii Party U som skiljer sig på flera punkter från dessa.

 
gubbeDet är Nintendos sedvanliga lekfullhet som råder i Wii Party U med glada färger och melodier, men några hjältar från svampriket är inte inbjudna till denna fest, inte heller figurerar andra kända karaktärer. Istället är det till stor del en rosaklädd figur vid namn Party Phil som ledsagar dig och dina vänner genom de olika spellägen som spelet erbjuder.

 
Jag tror att ni liksom jag har haft familj och vänner över och påbörjat ett spel, för att sedan tvingas avsluta innan man hunnit klart då, det varit dags för någon att dra sig hemåt. Detta och likande problem kan enkelt avhjälpas tack vare att alla spellägen visar en uppskattning för hur lång tid det tar att genomföra en spelomgång.

 

 

LÅT FESTEN BÖRJA
Under kategorin House Party finns partylekarna. Dessa är av ett slag som vore fullt genomförbara med små medel och utan teknisk inblandning, men som på flera sätt berikas och görs smidigare tack vare Wii Party U. Här finns nya varianter på klassiker, till exempel finns spelet Sketchy Situation där GamePad skickas runt bland deltagarna som ombeds rita det som står på skärmen, medan en person få en annan, men snarlik sak att rita. Det gäller då att sedan identifiera den avvikande teckningen.

 
Ett spel som har stor potential att locka till skratt är samarbetsspelet Button Pass där man lägger upp GamePad och upp till tre Wiimotes på ett bord eller annan plan yta och var och en av spelarna ombeds hålla ned en knapp på någon av kontrollerna. Detta upprepas tills man slutligen är för intrasslade i varandra, fått slut på fingrar eller andra kroppsdelar, eller av misstag släpper en knapp eller trycker på fel.

wpu3
Den mest uppenbara haken med dessa spel och alla andra spel i Wii Party U är att det aldrig finns stöd för fler än fyra spelare åt gången. Om ni är flera så kommer vissa att snällt få heja och titta på.

 

 

PARTAJ – DEN SLUTGILTIGA UPPGÖRELSEN
Highway Rollers är ett av de längre spelmomenten av typen TV Party och omfattar en traditionell spelplan som man tar sig igenom med tärningsslag. Det som skiljer detta spelläge från ett traditionellt familjespel är det faktum att du måste slåss för dina tärningar. Var turomgång börjar med ett minispel som spelas med Wiimote. Här spelar alla mot alla och den som vinner får flest antal tärningar och därmed sannolikt ett försprång. Men det finns mycket som kan förhindra din framfart, såsom de rutor vilka skickar tillbaka dig som en levande kanonkula, samt vissa farthinder som försvårar för den som är först på plats. Den som ligger sist får också den fördelen att han eller hon får möjlighet att välja bland fyra minispel. Det mesta kan ske under spelets gång, vilket gör att spänningen alltid hålls uppe. Inget avstånd är för litet för att hämta igen.

 
Hamnar man på rutan ”1 vs 3” får man plocka upp GamePad för att spela en annan typ av minispel som antingen går ut på att eliminera dina motståndare eller att uträtta ett arbete medan dina motspelare försöker sabotera. Och ja, man är alltid fyra spelare. Spelläget stöder även en till tre, men resten fylls ut med datorstyrda spelare. Du kommer tyvärr önska att ni alltid var fyra, för att följa dessa datorstyrda spelares tärningskast om och om igen är verkligen allt annat än upphetsande.

 

wpu1
Det finns även andra liknande spellägen där minispelen står i fokus, men där vägen till vinsten ser annorlunda ut. Till exempel kan man i The Balldozer istället för tärningar få bollar som man kan släppa i hopp om att dessa ska utlösa en kedjereaktion och på så vis få andra bollar att rulla över en kant, vilket medför poängtilldelning.

 

 

 

NÄR GÄSTERNA HAR GÅTT HEM
GamePad har fått en egen avdelning kallad GamePad Party. Denna omfattar spel som endast spelas på GamePad och är avsedda för två spelare (eller en mot datorn). TV:n kommer alltså inte att vara en del av spelet. Dessutom delar spelarna på kontrollen. Det finns två kategorier, antingen spelar man mot varandra eller så samarbetar man. Det finns en del kreativa påhitt här och spelen som går ut på samarbete erbjuder någonting annorlunda. Det är dock ont om riktiga guldkorn här och jag vill mena att GamePadens briljans snarare återfinns på annat håll, exempelvis GamePad Island och bland 1 vs 3-spelen i Highway Roller. Spelen är ofta i simplaste laget, som när man tillsammans ska såga ned ett träd genom att synkronisera sågandet med varsin styrspak i Stumped, eller tävla om vem som kan undvika en fälla med minsta tidsmarginal i Chicken!

 
Köper man spelet fysiskt så får man förutom en Wiimote också med ett ställ som kommer väl till pass i dessa spel, då den låter dig placera GamePad i liggande läge utan lutning.

 

 

 

BETYG HJÄLPER DIG SÅLLA FRAM GULDKORNEN
Fastnar man särskilt för ett visst minispel så finns dessa även direkt tillgängliga från en lista. Varje gång som du har spelat ett minispel så får du dessutom möjlighet att betygsätta dessa för att underlätta urvalet, för det är många spel på den här listan. Även spel ur andra spellägen kan betygsättas, dessutom kan du bidra och ta del av en topplista online, som vidare kan tipsa om populära minispel.

 

 

KALASKUL MED WII PARTY U?
Minispelen i sin omfattning lägger sig någonstans mellan Nintendo Lands ibland nära fullspelslånga minispel och Wario Wares mikrospel och kan närmast liknas vid Mario Party, men om man önskar så kan man lägga in dessa i ett större sammanhang genom TV Party-lägena. I antal är dessa över åttio stycken, vilket är en hel del och alla kommer sannolikt att kunna hitta sina favoriter bland dessa.

 
Jag fann bara ett spel som kändes direkt trasigt och då vid två spelare, nämligen Fast Food Frenzy. Detta är ett av House Party-spelen och går ut på att en spelare tar de andra spelarnas beställning i en hamburgerbar eller coffee shop och sedan ska komma ihåg vem som beställt vad, vilket är ganska poänglöst om man bara har en kund. Detta liksom de flesta spel hade också mått bra av att ha haft stöd för fler spelare än fyra, vilket leder in på Wii Party U:s största problem, även om man kan spela de flesta av spelen om man bara är två spelare och alla om man är tre. Med den hårdvara som finns så kan man egentligen heller inte begära mer.

 
Få av minispelen utanför House Party-avdelningen är tillräckligt roande på egen hand (även om undantag finns) och jag kommer inte i första taget sätta igång mitt Wii U endast för att spela dessa. Vad Nintendo däremot har lyckats riktigt bra med är att knyta ihop dem med de spellägen som TV Party erbjuder och dessa kommer absolut att gå varma i framtiden.

 

 

7
/ 10
Bra
Vi ses väl på festen?
+ Variationsrika kontrollmetoder
+ Tidsuppskattning av samtliga spellägen
- Bara fyra personer får partaja

Författare: Tom Lindberg
Publicerat den 26 november, 2013

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


2 + ett =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>